De aantrekkingskracht van ledframes

Textielframes krijgen een hogere attentiewaarde als ze worden verlicht. Vooral in winkels, etalages en op beurzen hebben verlichte frames een groot effect op de bezoekers. Het maakt uit voor welk soort verlichting je kiest. Bij EFKA is een grote range aan textielframes met verlichting op voorraad. Je kunt een dubbelzijdig ledframe uitkiezen via deze site. Om de termen die gangbaar zijn voor de verschillende technieken te leren kennen worden die in deze blog besproken. Een benaming die je heel vaak zult tegenkomen is een lightbox. Dat is een andere naam voor een textielframe met led verlichting.

Edge-lit

Een alternatief voor een textielframe dat wordt uitgelicht met een spot is de edge-lit frames. De verlichting is dan afkomstig van krachtige power leds, die in de randen van het frame zijn verwerkt. Door speciale technieken toe te passen wordt het textiel goed verlicht, zonder dat er sprake is van donkere of lichtere plekken. Het gebruik van een textielframe met een edge-lit frame heeft voordelen ten opzichte van het verlichten met een spot. Ten eerste is het energieverbruik van leds lager dan van een spot. Ook is het niet nodig om het textiel uit te lichten, want dit gebeurt automatisch. Het lichtniveau kan bij deze techniek niet worden geregeld.

Verlichting van grotere oppervlakken

Een verlichtingstechniek die met name bij grote afbeeldingen wordt gebruikt is de dibond techniek. De leds zitten dan verdeeld over het oppervlak achter de textielprint. Een systeem van groothoeklenzen zorgt ervoor dat het licht mooi egaal over het textiel wordt verdeeld. Bij extreem grote textielframes wordt aanvullend gebruik gemaakt van een andere techniek met stabilizers. Dat is een techniek, waarbij elke led wordt aangestuurd met een stabilizer. Die zorgt ervoor dat het lichtniveau op alle plekken van de print wat betreft sterkte identiek is. Het gebruik van deze beide verlichtingstechnieken geven een textielframe een luxe, elegante en moderne uitstraling.

Variabele lichtsterkte

Bij de dibond en stabilizer systemen kan de lichtsterkte op de afbeelding van het textiel worden geregeld met een dimmer. Dat zorgt voor extra mogelijkheden voor de attentiewaarde. Het is mogelijk om de mate van verlichting tijdens daglicht groter te maken, waardoor de print extra opvalt. ‘s Nachts is dat niet nodig, omdat een verlicht textielframe dan sowieso al enorm goed te zien is. Net zoals de andere textielframes kunnen ook de verlichte modellen worden geleverd in een zilverkleur, wit, zwart en alle RAL-kleuren.